ВРЕМЕПЛОВ 17.ХI 1954. год. ПАРТИЗАН – ХОНВЕД 3:2

ВРЕМЕПЛОВ 17.ХI 1954. год. ПАРТИЗАН – ХОНВЕД 3:2

Тог хладног новембарског дана пре 65 година, иако је падала јака киша, то није спречило велики број љубитеља фудбала да дођу на стадион ЈНА. Пажњу је привукло гостовање чувеног Хонведа из Будимпеште. Гледалиште је било испуњено до последњег места, али је велики број навијача остао испред капија стадиона, а тражила се карта више.

И Партизан и Хонвед су били окоснице репрезентација својих земаља. Чувена мађарска „лака коњица“ била је на далеко позната. Мађарска фудбалска школа, била је једна од најпознатијих у свету, јер се одликовала изразито нападачким стилом игре. Код нас је тај стил примењивао Партизан, захваљујући свом тренеру Мађару Иљешу Шпицу, који је предводио наш тим на овој утакмици.

Иако је ово била велика посластица, оба тима била су ослабљена. У гостујућем тиму, због повреда нису могли да играју Пушкаш, Божик и Цибор, а у нашем тиму из истих разлога нису играли Милутиновић, Херцег и Зебец. У екипи Хонведа, као гости наступили су Котас из Вашаша и Тот из Доже. Наш тим се појачао Савом Антићем из БСК-а и Вујадином Бошковим из Војводине.

Како је киша непрестано падала, терен је био блатњав и тежак за игру. Партизан је кренуо силовито од самог почетка, јер се знало каквог је квалитета противничка екипа. Међутим, већ у 4. минуту Хонвед је повео са 1:0. Неопрезност Чајковског, Кочиш је искористио да „поклон лопту“ пошаље у мрежу. Ово није поколебало наше фудбалере, који су наставили са нападима. Валок је у више наврата био у прилици да затресе мрежу гостију, али није био ефикасан. У 20. минуту, леви халф Пајевић се услед великог блата пред бековском линијом оклизнуо, што је вођа навале гостију Махоши искористио. Прихватио је лопту и кренуо још мало напред, савладао немоћног Стојановића и довео свој тим у вођство од 2:0.

Ни после овога наш тим није клонуо. Упорност се исплатила и уродила плодом у 44. минуту. Михајловић је упутио ударац, а голман Грошич одбио лопту до Валока, који не оклева ни једног тренутка него је шаље на право место. Резултатом 2:1 у корист гостију отишло се на одмор.

Други део меча Партизан је отпочео муњевитим акцијама. Већ у 46. минуту Бобек је убацио у „ватру“ Антића, који успева да изједначи резултат на 2:2. Гости се повлаче у одбрану, док наши фудбалери изводе мајсторске комбинације и атрактивне потезе. Голман Хонведа Фараго бранио је доста добро и истакао се као његов претходник у првом полувремену. У 55. минуту, Чајковски јаким ударцем са 20-ак метара погађа стативу. Играо се 62. минут када су створене  две шансе. Најпре Јоцић снажно шутира, а Фараго одбија лопту и шаље је у корнер. Набачену лопту из корнера прихвата Антић, главом шутира, а лопта одлази неколико сантиметара изнад пречке. У 66 минуту, цео стадион је на ногама. Михајловић је упутио центаршут у казнени простор гостију, Валок који се налазио 7-8 метара од гола прихвата лопту главом и поред леве стативе шаље је у мрежу. Голман Фараго се пантерски бацио, али је био кратак. Велико одушевљење било је како код наших фудбалера, тако и код гледалаца. Велики је успех био једном таквом клубу као што је Хонвед, анулирати предност од два гола.

Ређали су се напади нашег тима, одбрана гостију успешно је одолевала, а резултат 3:2 за Партизан био је и коначан.

Хонвед је наступио у следећем саставу: Грошич (Фараго) – Ракоши, Ковач – Котас, Лорант (Паличко), Бањаји – Будаи, Кочиш, Махоши (Тихи), Баболчај, Тот.

Партизан је оба полувремена играо у неизмењеном саставу: Стојановић – Белин, Лазаревић – Чајковски, Бошков, Пајевић – Михајловић, Јоцић, Валок, Бобек, Антић.

Интересантно је то, да је ово био други међународни пораз Хонведа од његовог оснивања.

Пред 55.000 гледалаца,  утакмицу је судио Матанчић.

Спортски лист „Спорт“ од 18.ХI 1954. објавио је у стиху „Чика Андрин“ коментар на рачун Хонведа:

Шта да радиш,

брате Пишта,

пиши кући,

нема ништа!“

Победоносни гол Марка Валока, једини је успео да сними фоторепортер „Политике“ Стеван Крагујевић. Због јаке кише сви фоторепортери су спаковали фото апарате. Једини је Крагујевић свој апарат држао на „готовс“ и овековечио гол који је Партизану донео победу. Ту фотографију, Крагујевић је поклонио нашем Фудбалском клубу.

Ова пријатељска утакмица, остала је у незаборавном сећању многим старијим љубитељима фудбала.

 

Аутор:

Саша Р. Петровић

 

Историјски снимак „Политикиног“ фоторепортера Стевана Крагујевића.

17. 11. 2019. / 15:02|