Napredak nam je puno puta naudio

Napredak nam je puno puta naudio

 

Ako je nešto dobro nakon onakvog evropskog šoka kojeg je doneo finiš, inače odlično odigrane utakmice u Holandiji, onda je to činjenica da se prvenstvene utakmice u Srbiji sada nižu na svaka tri dana. Jučerašnji meč i sigurna pobeda u Šapcu (0:2) predstavljaju prvi melem za igrački pogon i stručni štab crno-belih, ali i za armiju navijača Partizana širom sveta koja je u četvrtak kasno uveče baš žestoko patila.

Prekosutra je na redu nova prvenstvena runda, a u Humsku stiže niko drugi nego kruševački Napredak. Zašto naglašavamo to „niko drugi“?

To naglašavamo zato što je reč o protivniku koji je možda i najveći dužnik Partizana u neko novije vreme! U redu, stariji navijači Partizana će na ovom mestu podsetiti da to ne važi samo kada je u pitanju novije vreme, da je taj isti klub umeo i u davnoj prošlosti da šokira Humsku (recimo „razmontirao“ je u premijernom 1. kolu sezone 1978/79 ekipu Partizana usred Beograda sa čak 0:3, ekipu koja je bila tada zvanični šampion one velike Jugoslavije, sa dominantno osvojenom titulom samo tri meseca ranije!), ali da se mi ipak koncentrišemo na poslednjih 6-7 godina, da se prisetimo svih neprijatnosti koje smo od tog kruševačkog Napretka doživeli u tom periodu. Idemo unazad, počevši od onih najsvežijih sećanja na probleme i problemčiće koje nam je zadavao Napredak iz Kruševca:

· Na početku ove sezone smo prva dva boda izgubili upravo u Kruševcu (2:2), a svi se još sećamo naše igre koja je bila sve samo ne dobra.

· Pre toga smo u Kruševcu u proleće 2019. poraženi sa 0:1, na premijernom meču Save Miloševića na klupi Partizana.

· U jesenjem delu prošle sezone 2018/19 smo igrali samo 1:1 na našem stadionu.

· U plej ofu sezone 2017/18 smo gubili u Humskoj 0:2 na poluvremenu i do kraja utakmice smo uspeli da stignemo samo do remija 2:2, i to golom u poslednjim sekundima utakmice, kad je čak i golman Stojković stigao do peterca Napretka, pa i učestvovao na neki način u postizanju gola.

· Pre toga smo u smiraj jesenjeg dela sezone 2017/18 izgubili u Kruševcu sa 1:2. Setićete se, to je onaj meč igran u skandaloznim uslovima za igru, na terenu bez trave, a neposredno pred derbi na kojem su izbili oni neredi na „jugu“….

· Nismo Napredak uspeli da pobedimo ni u prvom međusobnom okršaju u toj sezoni 2017/18, jer smo u septembru ponovo gubili na poluvremenu na našem stadionu (0:1), a do kraja smo izborili tek remi od 1:1.

· Na početku sezone 2016/17 smo ponovo poraženi u Kruševcu (1:2) i nakon toga je Ivan Tomić otišao sa klupe Partizana, a nasledio ga je Marko Nikolić u svom drugom mandatu.

Napredak nije igrao u društvu najboljih u sezoni 2015/16, sezonu pre toga (2014/15) je Partizan osvojio titulu i tako što je, između ostalog, „tukao“ Napredak i kod kuće i u Kruševcu, ali pre toga…

· Sećate li se sezone 2013/14 koju je na klupi Partizana započeo Vuk Rašović, a tokom zimske pauze ga je nasledio Marko Nikolić u svom prvom mandatu? Ponovo smo odigrali samo 1:1 na našem stadionu u jesenjem delu, a onda smo naproleće doživeli izuzetno bolan u Kruševcu (1:2) – poraz koji nas je zapravo koštao (odbrane) titule! Pre tog meča u Kruševcu je bilo „-3“ u odnosu na večitog rivala, pobeda u Kruševcu je donosila šansu da se u derbiju sledeće kolo pobedom stigne i prestigne naš večiti rival (nakon derbija je trebalo potom da se odigraju još samo 4 kola u kojima je Partizan svaki put bio ogroman favorit), ali…usledio je taj poraz u Kruševcu i sve je otišlo niz vetar, nije nam pomogla posle ni pobeda u derbiju uz dva odbranjena jedanesterca Lukača, titula je zapravo već pod Bagdalom izgubljena.

Danas smo u situaciji da čitamo i da su Kruševljani ostali za vikend bez svog dotadašnjeg šefa struke Predraga Rogana, a ekipu će do kraja polusezone nastaviti da vodi njegov pomoćnik Ivan Stefanović. Partizan NE SME sebi da dozvoli da ga ovaj podatak iole opusti! Napredak je, kao što ste se uverili, naš veliki dužnik iz bliske prošlosti, mnogo nam je naudio i mora ga se dočekati motivisan kao da ga sa klupe vode jedan Gvardiola, Klop ili Murinjo! Bude li tako bilo, pobeda se neće dovesti u pitanje jer je Partizan igrački sigurno kvalitetniji tim.

Recimo na kraju i to da se utakmica prekosutra (sreda) igra sa početkom u 17 časova, a to sigurno nije satnica koja radnim danom odgovara navijačima koji imaju svoje zaposlenje. FK Partizan tu i takvu satnicu niti je birao, niti na nju može da utiče.

 

 

02. 12. 2019. / 11:52|