Брифинг Милошевића са новинарима!

Брифинг Милошевића са новинарима!

Дан по доласку у Белек шеф стручног штаба ФK Партизан г. Саво Милошевић одговарао је на бројна питања новинара београдских редакција који прате црно-беле током припрема у Турској.  Интервју вам преносимо у интегралној верзији.

Г. Милошевићу, Ваши први утисци о хотелском комплексу, теренима и генерално условима за рад?
– Презадовољан сам, мислим да је и превише луксузно, јер смо ми овде дошли пре свега да радимо, то је за мене суштина одласка из Београда. Потребан нам је мир, добри услови за рад и то је кључно, број звездица хотела је мање битан. Јутрос смо одрадили први тренинг у теретани за снагу, поподне радимо технику. Имамо заиста феноменалне услове.

Планиран је долазак 31 играча, али изостао је Доминик Динга иако је био на списку путника? Шта је разлог његовог изостанка?
– У овом моменту немам конкретну информацију за то и ја бих волео да знам више.

Да ли Вам је жао што се није појавио?
– Жао ми је што овако причамо о томе, сваки играч нам је битан без обзира како се он осећа и каква је ситуација, не бих да неким својим речима нашкодим њему.

Има ли новитета у вези са трансфером Слободана Рајковића, собзиром на то да је Симовић који се спомињао потписао за Кишварду у Мађарској?
– Очекујем врло брзо неке информације, не само за Рајковића него и за још неке играче. Познати су противници на овом делу припрема, Краковија и Ружомберок, то не би требало да се промени, такође и једна утакмица за млађе момке 22. против тима из регионалне групе Немачке.

Да ли сте задовољни избором?
– Задовољан сам, мој одговор би био исти без обзира на противнике. Не придајем велики значај пријатељским утакмицама, поготово не инсистирам на резултату код играча, нама су битне друге ствари.

Да ли већ сада знате какав је план поделе тима у две екипе 22.јануара? Ко ће играти ту главну утакмицу са Краковијом, а ко ову другу?
– Прве две утакмице нећемо дефинисати стартних 11, код нас се доста ствари већ зна, искристалисало се на прошлим прирпемама и кроз јесењу сезону. Суштина је план програма који имамо, тог дана бићемо веома тешки са ногама због рада који нам предстоји. Нико неће бити у стању да игра 90 минута. Биће подељена минутажа међу играчима. Нећемо одступати од устаљених правила које важе за припреме како нас у Партизану тако и других екипа.

Силни милиони се врте око Садика, да ли се плашите да то може утицати лоше на њега?
– То су слатке муке, бавимо се њиме и не верујем да ту може доћи до проблема. Са њим разговарам на начин којим му објашњавам да он тек треба да диже своју игру, има огроман простор за напредак. Дошао је у Партизан на време са вољом и ентузијазмом. Из нашег разговора схватам да има већу вољу од оне коју је имао на припремама у Словенији. Не верујем да ће ово утицати негативно на њега. Имали смо ситуацију са Страхињом Павловићем која је трајала пет месеци, али смо и то завршили успешно. То је нешто познато свим играчима света, морате да научите да играте под притисцима разних врста, а ово је један од таквих. Није лако, али трудимо се да те ствари доста добро менаџујемо.

Рекли сте да нећете продавати странце уколико клубу не стигне одговарајућа понуда. Понуда за Садика се полако ближи тој одговарајућој. Шта ако се догоди да стигне ове зиме?
– Већ сам говорио о томе коју цену тражимо за Садика. Што се тиче мене и стручног штаба и генерално у нашим разговорима поводом те ситуације, заиста сулудо делује да ми размишљамо о томе како не желимо да уземо 10 милиона за једног играча Партизана. То је ситуација која је била незамислива до пре који месец али ето сада је другачије. Нико није на продају и сви су на продају. Мој стручни штаб и ја се залажемо и увек ћемо се залагати за то да екипа буде што јача, али не можемо да избришемо интерес и опстанак клуба. Мораћемо да проценимо ако будемо у другачијој ситуацији и милионске понуде које имамо за неке друге играче. Уколико неко од њих оде, надам се да ћемо реаговати на време. Ако имамо новца од нас се очекује да неке нове играче платимо више него што је то до сада била пракса. Не бих волео да акценат ових припрема буде на овој теми, а поготово не да ја будем главни актер. О овом се пре свега пита руководство клуба, на крају крајева они су у Београду и преговарају око тих ствари. Мој лични утисак је да сам изузетно задовољан и пресрећан што ја немам ту врсту притиска од стране руководства. Одбио сам три понуде за Садика од којих су то биле цифре од седам и по, осам и 10 милиона. Нико ме из клуба није назвао и рекао е човече то су ипак озбиљне цифре.

Чињеница је да од када сте Ви дошли у клуб, Партизан помера стандарде. То доказује одбијање понуда од 10 милиона које се у ранијем периоду не би одбиле.
– Рекао сам летос да је мој главни циљ и оно што сам желео да урадим у Партизану од марта, једина битна ствар, да приближим игру Партизана Европи. То није била лична сујета, жеља, просто из те чињенице произилази све ово. Свака нова понуда коју имамо уз дужно поштовање нашем првенству, није произашла из тих домаћих већ из Европских мечева, и начина на који смо играли у истим.

Рекли сте да су на руководству неке ствари када је реч о прелазном року, генерални директор је рекао да не тражите десног бека, да ли је то истина?
– Не тражимо десног бека, ситуација је таква да Немања Милетић 99 посто остаје, али у супротном ми имамо два решења на тој позицији, тако да нема потребе да имамо три играча на истој позицији.

Тренер Перуђе је имао интересантну изјаву по питању Рајковића. Говорио је о томе да играчи који се нећкају или нису сигурни њему конкретно нису потребни. Да ли има неких играча који се нећкају приликом Партизанове понуде?
– Ако се мисли на Слободана Рајковића или на моје одлуке када су у питању такве ствари, ја ћу вас само подсетити да сам летос чекао Асана два месеца, Натка два и по месеца, Лазара Марковића три месеца. Не можете бити искључиви када су у питању те ствари. Сваки играч има право да одлучује о својој судбини. Ми нисмо клуб који има милионе за бацање и нисмо држава која има најидеалнији фудбалски амбијент. Неким стварима морамо да се повинујемо. Морамо бити стрпљиви. То је оно што сам већ рекао за Рајковића на основу два месеца која је провео са нама. Његов квалитет и људски и играчки задовољавају све оно што ми тражимо у Партизану и уколико будемо могли то да завршимо, тако сам рекао и руководству, да то и урадимо. Ја сам сигуран да би нам његов долазак у клуб донео додатни квалитет како на терену тако и ван њега.

Када сте поменули Лазара Марковића, на ком физичком и психичком постотку је он?
– Његов вољни моменат није био проблем од како је дошао, мислим да се повредио управо због тога што је његова воља била јача од тренутних могућности. Они имају посебан програм и за време припрема. Такав је договор да ће он бити у специјалном режиму рада поготово у овом првом делу због тога што не желимо више негативна изненађења. Контроле, магнетне резонанце, и снимци тог повређеног дела ће бити рађени сваких 10 дана током припрема да бисмо били константно упућени у његово стање и пробаћемо сви и ја као шеф стручног штаба и наша медицинска служба да урадимо све што је неопходно да га заштитимо пре свега. Он је вероватно могао да одигра и неку утакмицу пред крај првенства, али смо га заштитили већ тада јер је имао доста добар ритам и сада можемо само да дорадимо причу, да удјемо у фебруару у првенство а да он буде 100 посто спреман.

Колико Вам олакшава чињеница да готово имате екипу на окупу за разлику од прошлог лета?
– Ово је рај, благослов у поређењу са оним од летос, тада су нам се планови мењали на три дана, сада имамо сигуран план и цео припремљен припремни период до детаља. Два потпуно другачија универзума.

Колико се разликује процес зима-лето?
– Биће 20 посто јачи интензитет у односу на оно што смо радили летос у Словенији. Играчи су сада адаптирани на другачији приступ у припремама што се тиче физичког дела. Што се тиче тактичког дела ту ће бити више промена јер нисмо били у ситуацији да кроз ретке тренинге одрадимо неке ствари. Сваки секунд тренинга са лоптом након овог данашњег биће са максималним интензитетом.

У Словенији сте најављивали да желите да екипа постигне брзину и на тај начин достигне други ниво. Шта је овог пута то чиме желите да подигнете Партизан на виши ниво?
– Ја сам тада говорио не о једној брзини, него о разним брзинама. У овом случају ми смо довођењем играча који имају те карактеристике убрзали нашу игру али постоји низ параметара које морамо да убразамо, као што су брзина реакције, брзина доношења одлука, разне брзине које морамо и можемо да поправимо. Да бисмо све то успели морамо да доведемо снагу у оптимум. Идеја нам је да обим који је изнад 11 км смањимо јер то није добро. У скалу са тим ће и бити такви тренинзи, да повећамо високе интензитете трчања, спринтеве а да се суштински обим трке смањи. Ако се жели таква игра тако мора и да се тренира.

Колико се разликује поменути циљ од периода када сте Ви били играч?
– Ја сам био фудбалер у прошлом веку. Марко Стојановић наш кондициони тренер показао је формулу из 1951. Време за које су они мењали гуме тада било је 67 секунди. Исто то данас траје између две и три секунде. Иста ствар је и са фудбалом и играчима.

 

Фото галерија: Мирослав Тодоровић

14. 01. 2020. / 20:00|