Поглед ка европској сезони 2020/21

Поглед ка европској сезони 2020/21

Волшебним скраћењем лиге за пуних 7 кола (укидање плеј офа који је био јасно дефинисан у пропозицијама такмичења), Партизан је готово и теоретски онемогућен да се до краја првенства бори за шампионску титулу. Многи су склони резоновању да је 11 бодова заостатка у Србији превише и да се игра још 111 а не “само” 11 кола (колико је требало да се игра по пропозицијама такмичења), такво једно резоновање чак и није без основа и смисла, али остаје чињеница да је једним јединим актом укинут чак 21 бод којег је било могуће освојити у плеј офу! Овако нешто није учињено нигде више у Европи – у свакој другој европској држави ће се шампионат или довршити до краја онако како је то предвиђено тамошњим прописима (само по убрзаном ритму одигравања мечева), или ће се прекинути (како је то већ случај у Француској, Холандији, Белгији, изгледа и на Кипру, а биће ту сигурно још неких земаља).

Нашу екипу очекују сада још само 4 првенствене утакмице, а у купу надамо се и све 3, како би се из сезоне извукло оно најбоље, а то је – освајање трофеја у купу и задржавање 2. места на првенственој табели. У једном од пређашњих текстова (“Дуго топло лето 2020-те”, од 08.05.2020.) смо појаснили шта нам је потребно како бисмо у наступајућим квалификацијама за Лигу Европе стартовали тек од 2. кола квалификација и на тај начин имали три препреке (2. коло, 3. коло и плеј оф) до жељеног уласка у групну фазу такмичења.

Положај Партизана у квалификацијама ће делимично зависити од расплета неких националних шампионата широм Европе. Немачка Бундеслига је прошлог викенда отворила наставак фудбалске сезоне у Европи, прекинуте услед пандемије. То кажемо с обзиром на чињеницу да се првенство Белорусије, које није ни прекидано, игра у ритму “пролеће-јесен”, што значи да није ни релевантно за наредну европску сезону 2020/21, за коју су већ познати белоруски представници. Немци су дакле наставили са такмичењем, а очекује се да то за њима учине по редоследу Естонија (19.05.), Мађарска и Чешка (23.05.), Данска (28.05.), Аустрија и Пољска (29.05.), Србија, Црна Гора, Хрватска, Израел, Украјина и Литванија (сви 30.05.) итд…Видећемо које ће земље то учинити у наредном месецу јуну, а љубитеље фудбала посебно интересује да ли ће то бити случај са оним најјачим лигама као што су лиге у Енглеској, Италији или у Шпанији. Интересантно је да су и у Русији одредили датум наставка такмичења (21.06.), иако пандемија ових дана буквално „дивља“ у овој огромној земљи…

Партизан ће у квалификацијама за Лигу Европе 2020/21 сигурно бити носилац у 2. и у 3. колу (наравно и у 1. колу уколико буде приморан да га игра, а надамо се да неће), а што се тиче плеј офа и пројектованих учесника групне фазе тренутна ситуација је оваква (на дан 17.05.2020.):

И поред тога што је Партизан у овој европској сезони додатно и значајно ојачао свој коефицијент за наредну сезону (подигао га је са 18,000 из ове на чак 22,000 бода за наредну сезону!), и овог лета ћемо помало стрепети хоће ли нам то бити довољно за позицију носиоца у пројектованом жребу за плеј оф. Као што видите, тренутно смо последњи “изнад црте” (међу носиоцима), али ситуација наравно наредних седмица, са покретањем многих лига у Европи и променама у тамошњим табелама може да се мења и сигурно ће се мењати. Отежавајућа околност у нашем праћењу је чињеница да негде неће бити довојлно пратити само национално првенство, већ и расплет у купу дотичне земље, пошто расплет у купу може да услови другачију расподелу места у Европи за представнике дотичне земље.

Ово су шест земаља у којима, уколико расплет на тамошњим табелама буде за нас повољнији него што је тренутна ситуација (нећемо сад улазити у детаље, одузело би пуно времена и простора у овом тренутку), можемо да напредујемо на горе приказаној листи пројектованих учесника плеј офа у односу на њен изглед на дан 17.05.2020:

• Енглеска, Швајцарска, Шпанија, Турска, Русија, Швајцарска

Овоме треба додати и могућност нашег напредовања на листи уколико неки од учесника квалификација са јачим коефицијентиом од нас буде елиминисан пре плеј офа од стране неког аутсајдера. Ту долазе у обзир само изненађења у 1. и 2. колу квалификација, али не и у 3. колу – с обзиром да се жреб за плеј оф обавља пре одигравања 3. квалификационог кола. Из горе приказане пројектоване листе, на пример, гледали би судбину кипарског АПОЕЛА (1. и 2. коло), односно Тотенхема, Базела, Валенсије, Бешикташа, БАТЕ-а или Малмеа (само 2. коло). Мала је вероватноћа да екипе оваквих имена буду елиминисане већ у 1. (само Кипрани) или у 2. колу (и Кипрани и сви остали), али…дешавале су се сличне ствари у прошлости, не би то сада био први пут. Још ако узмемо у обзир у каквој специфичној ситуацији се сада налази целокупан европски фудбал…

Једине две земље у којима нам тренутни изглед тамошњих табела одговара и у којима би, због по нас негативног расплета на крају, могли да назадујемо на горе приказаној листи су Италија и Немачка.

Дакле ситуација је доста повољна за нас и верујемо да ће Партизан, уколико у квалификацијама стигне до плеј офа, чему надају сви који воле црно-беле, сигурно бити међу носиоцима у том плеј офу. Истина, када се погледа горе приказана пројектована листа, видећемо да и међу неповлаштеним екипа има неколико „аждаја“, или макар врло незгодних екипа (Милан, Ренџерс, немачки клуб свакако – звао се Фрајбург или било како другачије, а ни Стандард или Стеауа не би били нимало безазлени ривали…док ПАОК нико од навијача Партизана баш и не би желео, а уверени смо да би пуно њих сада баш желело екипу из Алкмара!). Међутим, и поред тога сматрамо да је ипак боље завршити међу носиоцима и на тај начин доћи у једну подгрупу пред главни жреб где би Партизан СИГУРНО у својој подгрупи, од 4 или 5 потенцијалних (неповлаштених) ривала, имао барем 2-3 ривала од којих је несумњиво бољи, са већим шансама за успех.

Када је у питању пројектовани изглед групне фазе Лиге Европе 2020/21, видите да је Партизан тренутно високо позициониран у 3. шеширу и то је „најгори“ шешир у којем ће се Партизан наћи уколико избори групну фазу. Шта више, значајно је већа вероватноћа да бисмо били у 2. него ли у 3. шеширу – посебно уколико се зна да је жреб за групну фазу тек након завршетка плеј офа, дакле профитирали бисмо и од испадања екипа са јачим коефицијентом од нашег и у плеј офу, а не само у квалификационим колима пре тога. Дођемо ли до жељеног сценарија, то би био први пут откад се играју групне фазе Лиге Европе, или раније Лиге / Купа УЕФА (а Партизан је у њима учествовао чак девет пута – 2004, 2006, 2008, 2009, 2012, 2014, 2015, 2017. и 2019. године) да се Партизан нађе у 2. шеширу!

Најкасније до среде 27.05.2020. ћемо сазнати календар којег је УЕФА накнадно одредила и за завршетак ове европске сезоне, али и када су у питању квалификације у наредној сезони 2020/21. По свему судећи, квалификације за Лигу Европе 2020/21 ће почети 04.08. и 07.08. (1. коло), односно 13.08. и 20.08. (2. коло), па би се потом протезале све до 01.10. (када би се играли реванш мечеви у плеј офу), док би групна фаза започела тек 22.10. У наредних 7-9 дана очекујемо и дефинитивну потврду ових термина.

18. 05. 2020. / 11:36|