Pogled ka evropskoj sezoni 2020/21

Pogled ka evropskoj sezoni 2020/21

Volšebnim skraćenjem lige za punih 7 kola (ukidanje plej ofa koji je bio jasno definisan u propozicijama takmičenja), Partizan je gotovo i teoretski onemogućen da se do kraja prvenstva bori za šampionsku titulu. Mnogi su skloni rezonovanju da je 11 bodova zaostatka u Srbiji previše i da se igra još 111 a ne “samo” 11 kola (koliko je trebalo da se igra po propozicijama takmičenja), takvo jedno rezonovanje čak i nije bez osnova i smisla, ali ostaje činjenica da je jednim jedinim aktom ukinut čak 21 bod kojeg je bilo moguće osvojiti u plej ofu! Ovako nešto nije učinjeno nigde više u Evropi – u svakoj drugoj evropskoj državi će se šampionat ili dovršiti do kraja onako kako je to predviđeno tamošnjim propisima (samo po ubrzanom ritmu odigravanja mečeva), ili će se prekinuti (kako je to već slučaj u Francuskoj, Holandiji, Belgiji, izgleda i na Kipru, a biće tu sigurno još nekih zemalja).

Našu ekipu očekuju sada još samo 4 prvenstvene utakmice, a u kupu nadamo se i sve 3, kako bi se iz sezone izvuklo ono najbolje, a to je – osvajanje trofeja u kupu i zadržavanje 2. mesta na prvenstvenoj tabeli. U jednom od pređašnjih tekstova (“Dugo toplo leto 2020-te”, od 08.05.2020.) smo pojasnili šta nam je potrebno kako bismo u nastupajućim kvalifikacijama za Ligu Evrope startovali tek od 2. kola kvalifikacija i na taj način imali tri prepreke (2. kolo, 3. kolo i plej of) do željenog ulaska u grupnu fazu takmičenja.

Položaj Partizana u kvalifikacijama će delimično zavisiti od raspleta nekih nacionalnih šampionata širom Evrope. Nemačka Bundesliga je prošlog vikenda otvorila nastavak fudbalske sezone u Evropi, prekinute usled pandemije. To kažemo s obzirom na činjenicu da se prvenstvo Belorusije, koje nije ni prekidano, igra u ritmu “proleće-jesen”, što znači da nije ni relevantno za narednu evropsku sezonu 2020/21, za koju su već poznati beloruski predstavnici. Nemci su dakle nastavili sa takmičenjem, a očekuje se da to za njima učine po redosledu Estonija (19.05.), Mađarska i Češka (23.05.), Danska (28.05.), Austrija i Poljska (29.05.), Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael, Ukrajina i Litvanija (svi 30.05.) itd…Videćemo koje će zemlje to učiniti u narednom mesecu junu, a ljubitelje fudbala posebno interesuje da li će to biti slučaj sa onim najjačim ligama kao što su lige u Engleskoj, Italiji ili u Španiji. Interesantno je da su i u Rusiji odredili datum nastavka takmičenja (21.06.), iako pandemija ovih dana bukvalno „divlja“ u ovoj ogromnoj zemlji…

Partizan će u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2020/21 sigurno biti nosilac u 2. i u 3. kolu (naravno i u 1. kolu ukoliko bude primoran da ga igra, a nadamo se da neće), a što se tiče plej ofa i projektovanih učesnika grupne faze trenutna situacija je ovakva (na dan 17.05.2020.):

I pored toga što je Partizan u ovoj evropskoj sezoni dodatno i značajno ojačao svoj koeficijent za narednu sezonu (podigao ga je sa 18,000 iz ove na čak 22,000 boda za narednu sezonu!), i ovog leta ćemo pomalo strepeti hoće li nam to biti dovoljno za poziciju nosioca u projektovanom žrebu za plej of. Kao što vidite, trenutno smo poslednji “iznad crte” (među nosiocima), ali situacija naravno narednih sedmica, sa pokretanjem mnogih liga u Evropi i promenama u tamošnjim tabelama može da se menja i sigurno će se menjati. Otežavajuća okolnost u našem praćenju je činjenica da negde neće biti dovojlno pratiti samo nacionalno prvenstvo, već i rasplet u kupu dotične zemlje, pošto rasplet u kupu može da uslovi drugačiju raspodelu mesta u Evropi za predstavnike dotične zemlje.

Ovo su šest zemalja u kojima, ukoliko rasplet na tamošnjim tabelama bude za nas povoljniji nego što je trenutna situacija (nećemo sad ulaziti u detalje, oduzelo bi puno vremena i prostora u ovom trenutku), možemo da napredujemo na gore prikazanoj listi projektovanih učesnika plej ofa u odnosu na njen izgled na dan 17.05.2020:

• Engleska, Švajcarska, Španija, Turska, Rusija, Švajcarska

Ovome treba dodati i mogućnost našeg napredovanja na listi ukoliko neki od učesnika kvalifikacija sa jačim koeficijentiom od nas bude eliminisan pre plej ofa od strane nekog autsajdera. Tu dolaze u obzir samo iznenađenja u 1. i 2. kolu kvalifikacija, ali ne i u 3. kolu – s obzirom da se žreb za plej of obavlja pre odigravanja 3. kvalifikacionog kola. Iz gore prikazane projektovane liste, na primer, gledali bi sudbinu kiparskog APOELA (1. i 2. kolo), odnosno Totenhema, Bazela, Valensije, Bešiktaša, BATE-a ili Malmea (samo 2. kolo). Mala je verovatnoća da ekipe ovakvih imena budu eliminisane već u 1. (samo Kiprani) ili u 2. kolu (i Kiprani i svi ostali), ali…dešavale su se slične stvari u prošlosti, ne bi to sada bio prvi put. Još ako uzmemo u obzir u kakvoj specifičnoj situaciji se sada nalazi celokupan evropski fudbal…

Jedine dve zemlje u kojima nam trenutni izgled tamošnjih tabela odgovara i u kojima bi, zbog po nas negativnog raspleta na kraju, mogli da nazadujemo na gore prikazanoj listi su Italija i Nemačka.

Dakle situacija je dosta povoljna za nas i verujemo da će Partizan, ukoliko u kvalifikacijama stigne do plej ofa, čemu nadaju svi koji vole crno-bele, sigurno biti među nosiocima u tom plej ofu. Istina, kada se pogleda gore prikazana projektovana lista, videćemo da i među nepovlaštenim ekipa ima nekoliko „aždaja“, ili makar vrlo nezgodnih ekipa (Milan, Rendžers, nemački klub svakako – zvao se Frajburg ili bilo kako drugačije, a ni Standard ili Steaua ne bi bili nimalo bezazleni rivali…dok PAOK niko od navijača Partizana baš i ne bi želeo, a uvereni smo da bi puno njih sada baš želelo ekipu iz Alkmara!). Međutim, i pored toga smatramo da je ipak bolje završiti među nosiocima i na taj način doći u jednu podgrupu pred glavni žreb gde bi Partizan SIGURNO u svojoj podgrupi, od 4 ili 5 potencijalnih (nepovlaštenih) rivala, imao barem 2-3 rivala od kojih je nesumnjivo bolji, sa većim šansama za uspeh.

Kada je u pitanju projektovani izgled grupne faze Lige Evrope 2020/21, vidite da je Partizan trenutno visoko pozicioniran u 3. šeširu i to je „najgori“ šešir u kojem će se Partizan naći ukoliko izbori grupnu fazu. Šta više, značajno je veća verovatnoća da bismo bili u 2. nego li u 3. šeširu – posebno ukoliko se zna da je žreb za grupnu fazu tek nakon završetka plej ofa, dakle profitirali bismo i od ispadanja ekipa sa jačim koeficijentom od našeg i u plej ofu, a ne samo u kvalifikacionim kolima pre toga. Dođemo li do željenog scenarija, to bi bio prvi put otkad se igraju grupne faze Lige Evrope, ili ranije Lige / Kupa UEFA (a Partizan je u njima učestvovao čak devet puta – 2004, 2006, 2008, 2009, 2012, 2014, 2015, 2017. i 2019. godine) da se Partizan nađe u 2. šeširu!

Najkasnije do srede 27.05.2020. ćemo saznati kalendar kojeg je UEFA naknadno odredila i za završetak ove evropske sezone, ali i kada su u pitanju kvalifikacije u narednoj sezoni 2020/21. Po svemu sudeći, kvalifikacije za Ligu Evrope 2020/21 će početi 04.08. i 07.08. (1. kolo), odnosno 13.08. i 20.08. (2. kolo), pa bi se potom protezale sve do 01.10. (kada bi se igrali revanš mečevi u plej ofu), dok bi grupna faza započela tek 22.10. U narednih 7-9 dana očekujemo i definitivnu potvrdu ovih termina.

18. 05. 2020. / 11:36|