Partizan danas igra finale Kupa Srbije, a potpuno nevezano za ishod tog finala biće sutra uveče direktno zainteresovan za ishod finala Lige Evrope 2020/21 između Viljareala i Mančester Junajteda. Inače, neverovatno je da se ovako nešto ponavlja već treći put u poslednjih pet godina! 

Crno-beli će 22.07.2021. započeti svoju novu evropsku odiseju, ovaj put u 2. kolu kvalifikacija premijernog izdanja “Europa Conference League”, tj. Lige konferencija. Narednih dana ćemo prezentovati na ovom mestu jedan obiman tekst na ovu temu, a sada samo jedan veoma bitan detalj koji se tiče evropskih kvalifikacija koje su pred nama:

Partizan kvalifikacije započinje od 2. kola i do grupne faze mora da prebrodi tu i još dve prepreke (3. kolo i plej of). Crno-beli su sigurni nosioci u žrebu za 2. kolo (žreb je 16.06.) i za 3. kolo (obaviće se i pre prve utakmice 2. kola), a kad je u pitanju projektovani žreb za plej of, trenutna situacija na današnji dan je ovakva:

Partizan je dakle trenutno “prvi ispod crte” kada je u pitanju odvajanje nosilaca u žrebu od nepovlašćenih ekipa. S obzirom da su situacije u Češkoj i u Izraelu takve da se sa ogromnom dozom verovatnoće može očekivati da će Viktorija Plzenj i Makabi Tel Aviv zadržati svoje sadašnje pozicije u nacionalnim prvenstvima (u Češkoj je ostalo još jedno kolo – u subotu, u Izraelu još dva kola – sutra i u nedelju), tj. da ih neće zameniti neke ekipe koje imaju slabije koeficijente od našeg kluba, preostaje samo da vidimo šta će se desiti sa španskim Viljarealom. Evo o čemu je zapravo reč:

Španija ima po pristupnoj listi 1 mesto u kvalifikacijama za novu Ligu konferencija i to mesto je, zbog raspleta u španskom Kupu kralja (osvojila ga je Barselona koja igra Ligu šampiona), pripalo ekipi koja je zauzela 7. mesto u španskoj Primeri. Ta ekipa je Viljareal.

Međutim, Viljareal sutra uveče igra finale Lige Evrope 2020/21, a poznata je činjenica da pobednik Lige Evrope ima automatski obezbeđeno mesto u Ligi šampiona naredne sezone. Elem, ukoliko Viljareal sutra uveče osvoji ovaj evropski trofej, njega u kvalifikacijama za Ligu konferencija 2021/22 neće zameniti ekipa plasirana ispod Viljareala u španskoj Primeri (inače svi španski klubovi imaju naredne sezone jači evropski koeficijent od naših crno-belih, zbog nacionalnog koeficijenta Španije koji iznosi 19,542 a naš klupski koeficijent je 18,000 bodova), već će doći do drugih pomeranja u pristupnoj listi, ali će Partizan svakako profitirati od “odlaska” Viljareala u Ligu šampiona 2021/22, odnosno podići će se za jedno mesto naviše na gore prikazanoj tabeli, tj. ući će među projektovane nosioce i u žrebu za plej of!

Dakle španski klub koji je širom Evrope poznat po nadimku “žuta podmornica” (dresovi su mu žute boje, a nadimak mu potiče zbog tradicionalno niskog budžeta u odnosu na španske velikane kao što su Real Madrid, Barselona, Atleitko Madrid, ali i Valensija koja mu je najveći lokalni rival u pokrajini Kasteljon) je klub kome treba poželeti sreću sutra uveče u poljskom Gdanjsku, jer je to direktan interes Partizana.

Interesantno je da su upravo iz ovog istog razloga (pozicioniranje Partizana u žrebu za plej of tada Lige Evrope, dilema da li ćemo biti nosioci u žrebu ili ne) navijači Partizana pratili kako finale Lige Evrope 2016. godine u Bazelu između Sevilje i Liverpula (odgovarala nam je tada pobeda Sevilje i do nje je i došlo), tako i finale Lige Evrope 2019. godine u Bakuu između Čelzija i Arsenala (odgovarala nam je tada pobeda Arsenala, do koje nije došlo, ali je posle Partizan ipak “upao” među nosioce, zahvaljujući ishodu austrijskog baraža za Evropu). Eto, ponavlja se ona narodna “gde su dva, tu su i tri”…

Ne desi li se sutra uveče u Gdanjsku ono čemu se nadamo (pobeda Viljareala), još uvek nećemo definitivno ispustiti projektovanu poziciju nosioca u žrebu za plej of Lige konferencija 2021/22, ali to bi već bilo načinjanje sadržaja jednog opširnog teksta kojeg pripremamo na temu Partizanovog novog izlaska u Evropu, teksta kojeg ćemo ovde plasirati u ponedeljak 31.05.2021.

Vlada Ćujić

P.S.
Za Viljareal nas vežu lepe uspomene: Foto motivi koji prate ovaj tekst potiču sa utakmice grupne faze premijernog Kupa UEFA koji je igran sa grupnom fazom (jednostruki bod sistem sa po 5 timova u svakoj grupi), u sezoni 2004/05, kada su se Partizan i Viljareal našli u istoj grupi i u pretposlednjem kolu igrali meč na “JNA”. Utakmica je završena 1:1, a izjednačujući gol za Partizan, kojeg je iz penala postigao Ivan Tomić, obezbedio je crno-belima prvo “evropsko zimovanje” nakon sezone 1989/90. Španski klub je takođe te sezone prošao u ovoj grupi, tj. prezimio u Evropi.

 

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE