Пре 19 година у јеку бомбардовања Србије од стране НАТО снага, фудбалери Партизана и АЕК-а одиграли су хуманитарни меч. Једни и други су пред 15.000 навијача, док је на снази била ваздушна опасност, истрчали са симболом мете на дресовима уз транспарент са поруком: ,,НАТО, прекини рат, прекини бомбардовање”.

aek_1

На трибинама стадиона у Хумској виороле су се заставе Србије и Грчке, уз повике: ,,Србија, Србија, Грчка, Грчка”…

aek_6

Меч је завршен резултатом 1:1, а гол за црно-беле постигао је Матеја Кежман. Тога дана после меча, одржана је свечаност на којој су Партизан и АЕК постали клубови побратими, а домаћини и гости тада су симболично засадили дрво маслине. 

Меч је организован на инсистирање најбољег фудбалера грчког клуба Демиса Николаидиса, као његов израз протеста против НАТО агресије на Србију. Атињани су путовали преко Мађарске за Београд и успут су видели све ужасе разореног Новог Сада. За време меча сирене за узбуну се нису оглашавале, али је утакмица прекинута у 60. минуту, када су се две навијачке групе побратимиле на средини терена.

aek_2

Поред фудбалера Партизана и АЕК-а током бомбардовања и остали српски спортисти широм Европе су на различите начине учествовали у протесту против бомбардовања.

aek_7

Кошаркаши Партизана и Звезде су на Малом Калемегдану одиграли пријатељски меч, и поред бомбардовања и те године одржан је маратон, а свој допринос дали су и наши спортисти у иностранству.

Време пролази, људи заборављају много тога, али овај гест грчких пријатеља не сме никад да се заборави. То је најмање чиме можемо да им се одужимо и захвалимо за све што су чинили и чине за нас…

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ