У оквиру Дана европске баштине 2018. у четвртак 11. октобра 2018. од 14:30 часова, ФК Партизан организује дружење са актерима генерације 1978. који су освојили Средњеевропски куп. Дружење је у Трофејној сали ФК Партизан, а број посетилаца  је ограничен.

Пријаве слати на маил музеј@партизан.рс или путем телефона 011/3693-815.

Партизан је у финалу такозваног Митропа купа савладао мађарски Хонвед резултатом 1:0, а једини погодак постигао је Аца Трифуновић из једанестерца. Меч је одигран на стадиону ЈНА 13.12.1978.

Партизан је до финала стигао као победник групе А, у којој су још били италијанска Перуђа и чехословачка Збројовка. С друге стране, мађарски великан је до борбе за трофеј дошао победама против наше Војводине и бечког Рапида.


Црно-бели су финалну утакмицу одиграли у следећем саставу: Залад, Ђуровић, Козић, Трифуновић, Лазичић, Стојковић, Завишић, Живковић, Сантрач, Прекази и Клинчарски.

Треба истаћи да је Митропа куп или Средњоевропски куп најстарије међународно клупско такмичење у Европи. Са краћим прекидима Митропа куп се играо од 1927. до 1992. године, а у њему су прво учествовали само клубови из Аустрије, Чехословачке, Југославије и Мађарске, да би се касније придружили Румуни, Швајцарци и Италијани.

Организовањем еврокупова од стране УЕФА Митропа куп је полако почео да губи на значају, све док почетком деведесетих није и званично укинут.

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ