Partizan je žestoko oštećen sudijskim odlukama pre mesec dana (13.03, protiv Napretka) i poslednjeg vikenda (10.04, protiv Čukaričkog). To je utvrdila nekolicina tzv. sudijskih eksperata, nezavisni jedan od drugog i trećeg. Da su sudijske odluke u neuralgičnim momentima na te dve utakmice u kojima se presudilo protiv Partizana (nije sviran očigledan penal protiv Napretka, odnosno nije dat još očigledniji crveni karton igraču Čukaričkog) bile suprotne, odnosno korektne, imali bismo danas, najverovatnije, dijametralno suprotnu situaciju od one koju sada imamo – Partizan bi bilo lider na tabeli pred plej of, sa bodovnom prednošću, očekivao bi 167. derbi u svojoj kući, na svom stadionu u Humskoj, uz nimalo nebitan podatak da bi i u slučaju bodovnog egala sa rivalom nakon završetka prvenstva on bio taj koji bi osvojio šampionsku titulu! Sve nabrojano je sada bukvalno dato u ruke večitom rivalu, poklonjeno mu je, što ne može a da ni dan danas ne izaziva bes i gorčinu svakog onog ko voli crno-bele boje….

Partizan je sada priteran uza zid i s obzirom u kakvoj ligi se nadmeće – praktično je pred imperativom pobede u 167. derbiju, ukoliko misli da nakon 2017. godine vrati titulu šampiona u trofejnu salu u Humskoj. Svaki drugi rezultat sutra bi te šanse sveo na suvu teoriju, ponajviše zbog činjenice da se crno-beli tada ne bi više samostalno pitali ni za šta. Mogli bi da dobiju svih preostalih 6 mečeva u plej ofu i ponovo, gotovo sigurno, ne bi došli do titule.

Kako će ekipa reagovati na sve opisano, ostaje da se vidi. Sportski pogon Partizana, sa izuzetkom sportskog direktora u jednom navratu, svesno se cele sedmice „zaključao“ (medijski izolovao) u pokušaju da se priprema za utakmicu odradi sa maksimalnom koncentracijom i usmerenošću na ono što je najbitnije, a to su igračko-taktičko-psihološki detalji koji mogu da presude u jednoj tako važnoj utakmici.

Favorizovanje Crvene zvezde pred subotnji 167. derbi se vrši bukvalno svuda, u svim segmentima ove zajednice i našeg životnog prostora. Neka ga, verbalno protivurečenje svemu tome ne bi u ovakvoj atmosferi koja nas okružuje imalo baš nikakvog smisla. Neka još danas a i sutra do 18 časova svako priča šta god poželi, neka se javi još milion raznih eksperata i fudbalskih vidovnjaka, neka pljušte prognoze o sigurnom „kecu“ i neka i dalje padaju kladioničarske kvote na jedan takav ishod – ma samo neka se „talasa“! Prava i jedina istina stupa na scenu u subotu u 18 časova, na mestu koje, ponavljamo, nikako nije smelo da bude geografska lokacija održavanja 167. derbija.

Poslednji derbi koji je praktično direktno odlučio prvaka se odigrao 25.04.2015. tu gde će i ovaj subotnji – 148. derbi (0:0). Pretposlednji takav se odigrao 18.05.2013. u našoj kući – 144. derbi (1:0, Jojić). Pre njega su to bila još dva derbija u našoj kući – 140. derbi (23.04.2011.) i 138. derbi (08.05.2010.), oba puta 1:0 (Tejgo, a pre njega Petrović). A kad smo ova nabrajanja unazad započeli sa odlučujućim derbijem odigranim u komšiluku, red je da nabrajanje i završimo sa jednim istim takvim – bio je to 124. derbi odigran na stadionu večitog rivala 23.04.2005. (1:1. strelac za nas Đorđević). Svih pet puta je Partizan bio taj koji je te bitke dobijao, pa i onda kada je samo remizirao. Sutra nam remi nije opcija, zahvaljujući višim ali ne i uzvišenim silama, što opet ne mora da predstavlja i psihološki hendikep za crno-bele pre utakmice.

Nadajmo se u subotu suđenju koje se posle utakmice neće pominjati u negativnom kontekstu (mislimo naravno samo na one koji fudbalski gledaju na stvari, koji se ne bave politikantstvom), a nadajmo se, vala, i besprekornoj transmisionoj tehnici usred 21. veka (zamislite, molim vas!) koja će omogućiti normalan rad jednog takvog čudovišta i sedmog svetskog čuda koje se zove „Video Assistant Referee“, u narodu poznatijeg kao „VAR“. Ove aprilske prolećne temperature su slične jesenjim, pa bi stvarno bio red da to pospeši efikasnost „VAR“-a i vrati ga na nivo jesenjih radnih temperatura koje su delovale blagorodno za transmisionu tehniku.

Igračima Partizana i treneru Stanojeviću želimo samo jedno – pobedu nakon 90+ minuta koja bi, bez ikakve dileme i kada se uzmu u obzir zaista sve okolnosti, sve što je prethodilo i što i dalje prethodi ovom 167. derbiju, bila najveća i najznačajnija pobeda fudbalera Partizana na nekom derbiju (da se ne naljute u tekstu već pomenuti Jojić, Tejgo ili Petrović) – još od onog davnog 07.05.1978, kada je odigran 62. večiti derbi, čiji je snimak, zajedno sa dva prethodna, volšebno nestao iz arhive RTS-a, pa možemo samo ovako da ga predstavimo:

 

Bilo je 3:2 za crno-bele u Humskoj i bila je to i bukvalno pobeda za titulu! U subotu je zadatak još teži, jer nam je potrebno 2:3 slikovito rečeno, odnosno pobeda u gostima…u koje se, da je bilo sudijske pravde, ne bi u subotu ni išlo.

Vlada Ćujić

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE