Трибине су биле солидно попуњене. На њима је било више од 15.000 гледалаца, а међу њима и око 50 оних који су дошли из Атине. Намерно не кажемо навијача АЕК-а, јер тог 7. априла 1999. године они који су дошли на стадион у Хумској нису се делили на присталице Партизана и грчког тима, већ су сви заједно били уједињени да целом свету пошаљу само једну поруку – Зауставите рат, прекините бомбардовање.

Ситуација је била таква, бомбе су већ више од две недеље падале по територију целе тадашње Југославије, па су гости из Атине у Београд путовали авионом до Будимпеште, а потом аутобусом до храма фудбала. Ту су на платоу испред источне трибине, заједно са делегацијом Партизана, засадили дрво маслине као симбол мира и вечног пријатељства два клуба.

И не само то, играчи и функционери АЕК-а су у Београд донели и хуманитарну помоћ у виду лекова, одеће и других потрепштина најугроженијима, а тамошња телевизија је Партизану платила 300.000 тадашњих немачких марака за ТВ права и тај износ је одмах прослеђен у фонд помоћи жртвама агресије НАТО алијансе.

Играчи оба тима су на грудима носили исцртане мете, што је у оно време био симбол отпора, а сусрет је почео минутом ћутања у знак поштовања према свим жртвама настрадалим у том сулудо нападу.


Утакмица солидарности, јединствена, не само у ризници ова два клуба, већ и у историји фудбала завршена је, или боље рећи, прекинута је при резултату 1:1 након нешто више од 60 минута игре, када су гледаоци утрчали на терен машући српским, грчким и навијачким заставама. То је био трк пркоса и ината, проткан жељом да се пошаље слика у свет да на крају 20. и на прагу 21. века мора да се заустави лудило звано бомбардовање.

Покушао је судија Дејан Делевић да испразни терен како би омогућио играчима да одиграју преосталих пола сата меча, али за тако нешто нису постојали услови. На крају крајева, није ни било потребе, јер слика загрљених навијача два клуба како кличу Грчкој и Србији, славећи мир, била је толико јака и јасна да је био греота покварити је.

Парни ваљак је на тој утакмици предводио тренер Љубиша Тумбаковић, а госте Олег Блохин, а клубови су наступали у следећим саставима:

ПАРТИЗАН: Никола Дамјанац, Вук Рашовић, Бранко Савић, Милан Стојаноски, Александар Станојевић, Александар Вуковић, Владимир Ивић, Саша Илић, Ђорђе Томић, Ненад Бјековић Јуниор, Матеја Кежман, Марјан Герасимовски, Игор Дуљај, Ивица Илиев, Дарко Тешовић, Золтан Сабо, Љубиша Ранковић и Горан Обрадовић.

АЕК: Атмацидис, М. Михаилидис, К. Куркунас, Копицис, Костеноглу, Бабунски, Миловановић, Савевски, Касапис, Маладенис, Калицакис, Зубулис, Николаидис.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ