ФК Партизан је са својом здравственом службом препознао моменат да се после неколико смртних случајева фудбалера од последица срчаног застоја ове године, организује семинар у циљу обуке медицинског кадра за пружање мера основне животне потпоре. Дводневни АЛС семинар медицинске службе ФК Партизан и Хитне помоћи Београд – одсек за стручно-методолошки рад и едукацију је осмишљен у циљу овладавања основним знањима и вештинама пружања мера кардиопулмоналне реанимације.

Курс садржи предавања, демонстрације вештина, увежбавање мануелних вештина које се односе на обезбеђивање дисајног пута, методе сигурне дефибрилације, давање лекова и спроводи се кроз практични рад на луткама симулаторима. Примена дефибрилатора пружа здравственим професионалцима, које имају право да током реанимације примене аутоматски спољашњи дефибрилатор, одговарајуће знање и омогучује савладавање потребних практичних вештина за његову примену код пацијената са застојем рада срца.

Увежбава се примена АЕД протокола са једним спроводиоцем мера кардиопулмоналне реанимације на почетку курса, да би се потом увежбавао рад у тиму од двоје троје људи. Курсу су осим медицицнске службе првог тима присуствовали сви медицински радници који су задузени за здравље омладинске сколе ФК Партизан.

ФК Партизан је показао друштвену одговорност код овог проблема и потребно је проширити овакве курсеве и семинаре на остале фудбалске клубове и спортске колективе како би адекватно реаговали.

Биљана Обрадовић

no images were found

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ