Generalni direktor FK Partizan, g. Miloš Vazura, razgovarao je sa prisutnim novinarima tokom „Medija dana“, organizovanog pred prvu prvenstvenu utakmicu crno-belih u Novom Sadu.

Prelazni rok?

Prelazni rok je suštinski na početku, a mi smo dovođenje igrača priveli kraju, angažovanjem trojice pojačanja. Smatramo ih baš dobrim, naročito posle pripremnog perioda, izveštaj trnera Aleksandra Stanojevića i ljudi iz sportskog sektora Ivice Ilieva i Ivice Kralja je pozitivan. Počev od Siniše Saničanina, koji se dobro uklopio. Što se tiče Rikarda, hteli smo stranca koji je već bio u Partizanu. Na dolasku Gomeša radili smo od januara, nije bilo nimalo lako, ali smo uspeli. Svakom strancu je potrebno nekoliko meseci za prilagođavanje, međutim, Rikardo je živeo u Beogradu, zna kako funkcioniše Partizan, prema izveštaju koji sam dobio na pripremama je delovao kao da nije ni odlazio. Danilo Pantić izgleda dosta dobro. Moja želja je bila da bude igrač Partizana, zna kakve smo razgovore vodili poslednje tri godine. Kad je naš drugačije će da igra, nije isto kad je fudbaler na pozajmici. Očekujem od njega dosta.

Ambicije?

Biće teško i dugačko prvenstvo, ali moramo da se borimo za titulu. Moramo i za kup da se borimo, kao i za plasman u grupnu fazu Lige konferencija, jer prošle sezone nismo igrali Evropu. Bitno je da igramo što duže na međunarodnoj sceni i budemo konkurentni za naslov prvaka u Srbiji.

Kakav je status Bojana Matića i Petra Gigića, koji nisu u konkurenciji za prvi tim, niti su bili na pripremama, ali treniraju sa ekipom?

Oni su igrači Partizana. Radimo na tome da neke prosledimo na pozajmicu, neke da pustimo možda da odu u druge klubove. Dosta igrača je već otišlo. Moramo da smanjujemo budžet, ne možemo finansijski da izdržimo višak igrača koji nisu ni na mapi, nisu ni za klupu, kamoli prvih 11. Moramo da smanjujemo kadar, dosta smo uradili na tom planu. Nastavićemo trend da igrače koji se nisu pronašli ili nisu prilagodili Partizanu da im pomognu da nađu drugi klub ili eventualno daju više nego ovde.

Šta se dešava sa igračima iz prvog tima za koje se pominjalo da imaju ponude, poput Šćekića, Zdjelara, Markovića?

Ima raznih ponuda, ali ništa nije tako ozbiljno. Sve su to priče. Dosad je jedino konkretno bilo za Makija Banjaka i Kamerunac je otišao. Deluje da prelazni rok i u svetu kreće kasnije. Očekujemo da ćemo za neke igrače dobiti ponude. Zasad je sve na nivou razgovora, a kao neko ko se bavi ovim poslom to ne smatram ozbiljnim.

Osim štopera Mateje Đorđevića koji je potpisao profesionalni ugovor, šta se dešava sa ostalim mladim igračima koji su prošli pripreme u Sloveniji?

Ostaju svi u prvom timu. I Marko Milovanović i Samed Baždar, baš kao i Luka Subotić. To me raduje, budućnost su Partizana, uz Nemanju Jovića. Drago mi je da, posle Strahinje Pavlovića i Filipa Stevanovića, „neki“ Jović vodi ovu ekipu, što je dokaz da Omladinska škola Partizana radi kvalitetno, čim neprestano izbacuje talente za prvi tim. Nije da ih guramo ili da igraju samo zato što su mladi, već što vrede. Jović je igrao sjajno tokom priprema, Milovanović bio prvi strelac tokom boravka u Sloveniji, Baždar već sad zanimljiv velikim klubovima…

Samed Baždar i interesovanje Juventusa?

To su sve razgovori. Mnogi klubovi su pitali za Sameda, ali daleko je to od bilo čega. Dečko prvo mora da igra u Partizanu, a kad se dokaže ovde lako će doći do velikih klubova.

Suma je na prodaju. Po kojoj ceni?

Ne radim tako da stavljamo okvire. Čekamo, pregovaramo… Zavisno i od njegovih želja. Dugo je Suma u Partizanu, sve ćemo raditi da i on i mi budemo zadovoljni. Tu je, sa prvom ekipom, igraće dok ne bude neke ponude. Ako ne – ostaće. Nije ništa loše. Niko ne kaže da mora da ide. Nažalost, nije otišao na pripreme, jer su mu ukrali pasoš, čekao je potom vizu za ulazak u Sloveniju, što je bio veliki hendikep i za njega i za tim. Zbog glupe stvari nije prošao pripreme. To je stvarno nedopustivo, ali se desilo…

Šta kaže trener Stanojević: da li ga i gde vidi u timu?

To ćete pričati sa Ivicom Ilievim i Ivicom Kraljem. Otprilike znam, ali ne želim da zadirem na njihov teren. Trener ima svoj stav i mi ga apsolutno poštujemo.

Žan Kristof Bajbek se od kraja prošle sezone nije ni pojavio u Beogradu?

Sa njim pregovaramo o raskidu ugovora. Nažalost.

Slučaj Asano?

Podneli smo tužbu, advokati su mi rekli da se odgovor druge strane očekuje početkom avgusta. Slučaj prvo ide pred nadležne organe FIFA, tek posle se seli na Tribunal za arbitražu u sportu, kao poslednju istancu. Nije se Japanac u međuvremenu javio, međutim, pravnici su mi predočili da je naša tužba ozbiljna i da dobro stojimo po tom pitanju.

Finansijska situacija?

Sigurno nije sjajna, ali su plate redovne. Ne verujem da bilo koji klub na svetu može da se pohvali dobrom finansijskom situacijom, a Partizan je zimus zaključio transfer Filipa Stevanovića u Mančester Siti, možemo da nabrojimo koliko je sličnih poslova bilo. Očekujemo da budemo stabilni, znamo da ćemo ostvariti neke transfere, a nadamo se da ćemo igrati u Evropi.

Neki igrači imaju veće plate nego što bi, primera radi, dobili u Španiji?

Tako je. Razgovaramo o smanjenju nekih ugovora. Polako. Ne možemo o tome da pričamo sa svima, ako neko nema veliku platu ili neki igrači opravdavaju to koliko su plaćeni. Idemo u tom smeru. Sve zavisi od transfer politike. Sigurno ćemo dovesti još jednog igrača. Tražimo, nećemo da žurimo niti, smemo da pogrešimo. A odlasci zavise od ponuda. Jedno su želje, drugo mogućnosti. Ako neko prati naš rad videće da su naši odlasci uglavnom bili pozitivni u poslednjih pet godina, uvek smo u plusu, nadamo se da će tako biti i sad, uprkos teškoj situaciji i činjenici da sad uglavnom poslovi svode na pozajmice na nekim otkupima. Očekujemo veliki transfer Umara Sadika gde Partizan ima ogromne procente. Partizan ne mora nikog da proda da bi dobio neki priliv. Imamo i Blekija Milenkovića, Vlahovića, možda ode Mitrović… Ne moraju da promene federaciju, jer je sad na snazi drugačije pravilo, može da ode u istu zemlju, a Partizan će dobiti tri procenta od transfera svakog fudbalera. Ako pričamo o Vlahoviću, može da bude posao vredan 60.000.000 evra što bi značilo da nama sleduje 1.800.000.

Možete li da pojasnite situaciju oko Sadika?

Almerija je imala obavezu da u slučaju plasmana u Primeru mora da otkupi 30 procenata koje smo zadržali za 3.000.000 evra. Sad je to neobavezujuće, mogu kadgod hoće da kupe 30 procenata za 3.000.000, a onih deset odsto ostaje kad se odbije ono što su nam već Španci dali. U kontaktu smo, Sadik već ima nekoliko ponuda, a Partizan će sigurno, u najgorem slučaju, dobiti još 4.000.000 evra.

Šta se dešava sa kapitenom Vladimirom Stojkovićem? Ima li ponudu iz Saudijske Arabije i hoće li produžiti ugovor koji mu ističe na zimu?

Stojke ja naš kapiten, deo naše familije, izgradili smo sjajan odnos. Sa njim ćemo se lako dogovoriti. Vidim da u medijima piše da ima ponudu, da ide, ali mi o tome ne razmišljamo. U subotu će biti među stativama. Verujte mi, oko Vladimira neće postojati nijedan problem.

(Redakcije)

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE