Partizan nije imao realnih šansi za proboj u četvrtfinale ovogodišnje, premijerne sezone takmičenja koje se zove UEFA Liga konferencije. Holandski Fejenord se ispostavio prevelikom i preteškom preprekom, pa su crno-beli tako u 1/8 finala završili svoje učešće u ovom evropskom takmičenju.

Partizan i Crvena zvezda su ove sezone uspeli Srbiju da „zakucaju“ na rekordno visoko 11. mesto UEFA rang liste nacionalnih saveza za sezonu 2023/24. Mi bismo, naravno, na ovom mestu posebno apostrofirali doprinos Partizana svemu tome:

Kao što vidite, od 38 „srpskih bodova“ osvojenih u sezoni 2021/22, Partizan ih je osvojio 15, što procentualno iznosi skoro 40%. Ako pogledate bilanse naša dva najuspešnija kluba, videćete da su oni veoma slični (Partizan ima bilans 7-4-5 a naš večiti rival bilans 7-3-4), a razliku u bodovima, tj. doprinosima jednog i drugog kluba ove godine nacionalnom koeficijentu Srbije čine zapravo bonus bodovi koji se u većoj „količini“ dodeljuju u Ligi Evrope za određena ostvarenja nego li u Ligi konferencije. Ima sigurno osnove i logike da UEFA to tako radi, jer je Liga Evrope, generalno posmatrano, jače (kvalitetnije) takmičenje od Lige konferencije, ali…nismo sigurni da je to baš tako ako posmatramo samo ovu završnu fazu takmičenja, recimo od 1/4 finala pa nadalje…

NEMAČKA vs. HOLANDIJA: Lajpcig i Frankfurt jači od Fejenorda i PSV? Ne bismo rekli.
FRANCUSKA: Lion jači od Marseja? Ne bismo rekli.
ENGLESKA: Vest Hem jači od Lestera? Možda jeste, a možda i nije. Nijanse!
ITALIJA: Atalanta jača od Rome? Opet su nijanse u pitanju!

Sve ovo navodimo i trudimo se da objektivno upoređujemo želeći samo jedno – da se nipošto ne potcenjuje takmičenje do čije 1/8 finala je Partizan ove sezone stigao, a to automatski znači da se ne potcenjuju ni ostvarenja crno-belih u tom takmičenju.

Znate li koja je zemlja, čiji su klubovi ove sezone 2021/22 do sada najuspešniji u Evropi? To su holandski klubovi, koliko god neko sad „na prvu loptu“ to ne verovao! Evo bilansa najuspešnije (holandske) fudbalske nacije u evropskom klupskom fudbalu 2021/22, do ovog trenutka, pre četvrtfinala u sva tri takmičenja:

Pogledajte kako se tu Fejenord kotira, koliko je bodova osvojio, koliko je on značajan za svoju zemlju Holandiju. Eliminiše li i svog rivala u četvrtfinalu – nadmašiće i Ajaks po svom klupskom doprinosu nacionalnom koeficijentu Holandije kao najuspešnije zemlje!

Sve ostale zemlje, uključujući i one fudbalski najjače, trenutno su plasirane ispod Holandije:

https://kassiesa.net/uefa/data/method5/ccoef2022.html

Da zaključimo: Partizan svakako nije eliminisan iz Evrope od „bilo koga“, a sve što je pre jučerašnje eliminacije postigao u toj Evropi ove sezone zaslužuje maksimalan respekt i priznanje srpske fudbalske javnosti, ništa manje od respekta i priznanja koji se udeljuju našem večitom rivalu.

Vlada Ćujić

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE