Partizan nije bio dobar u 166. derbiju i zasluženo ga je izgubio. Posebno je loše bilo u prvih 45 minuta i već tada se ušlo u veliki rezultatski zaostatak od dva gola, pa ni bolje izdanje ekipe u drugom poluvremenu nije pomoglo da se rezultat čak ni ublaži, a kamoli da se dođe do rezultatskog egala. Verovatno bi sve izgledalo drugačije da su crno-beli iskoristili, ispostaviće se jedinu veliku šansu na utakmici, kada je u 20. minutu, u jednoj odličnoj kontri, Rikardo pasom u prostor izbacio Meniga, ovaj je kao tane utrčao sa leve strane u šesnaesterac Crvene zvezde i onda je špicem kopačke gađao njihovom golmanu kroz noge…ovaj je nažalost stigao da se postavi tako da se lopta od njega odbije u polje i šansa je otišla u nepovrat.

Pozitivna strana 166. derbija, za sve one koji vole Partizan, je jako dobra podrška koju je Partizan imao pre svega sa južne strane komšijskog stadiona, a tradicionalno su i obodi „istoka“ i „zapada“ bliži „jugu“ bili popunjeni uglavnom pristalicama crno-belih. Ostaje naravno žal što su svi ti ljudi otišli razočarani sa stadiona, ali i želja da ih se uskoro „obešteti“ za to, da se u nastavku sezone ubrzo ponovo raduju dobrim igrama i istim takvim rezultatima u sva tri takmičenja u kojima se Partizan i dalje nadmeće.

Pozitivna strana 166. derbija je i suđenje. Bilo je polemika oko nedosuđenog jedanesterca za Partizan u drugom poluvremenu (kontakt lopte i ruke protivničkog igrača Erakovića), ali to su te dileme u identičnim i sličnim situacijama, pre svega nastale zbog nekih izmena tumačenja UEFA kada je u pitanju kontakt ruke i lopte – kada je penal, a kada nije. Ostaje nam da verujemo da bi se u jednoj ovako bitnoj utakmici, koju pritom vodi najbolji srpski sudija, iz VAR-sobe sigurno oglasili u smislu da pozovu sudiju da pogleda taj detalj – ukoliko je bilo iole neke osnove da se dosudi kazneni udarac. To nije učinjeno, verujemo zato što su i u VAR-sobi smatrali da penala nema i tu stavljamo tačku na ovu priču. Sudija Jovanović je generalno dobro odsudio utakmicu i najozbiljnije se nametnuo da ponovo on sudi derbi koji će se igrati u plej ofu.

Na svojoj konferenciji za medije posle 166. derbija, trener Aleksandar Stanojević je rekao sve što je moglo da se kaže kada je u pitanju nastup njegove ekipe. Ništa se nije krilo, ništa nije ostalo u oblandama, nisu se koristile nikakve fraze – sve crno na belo, (samo)kritički, pošteno. Nakon takvog javnog nastupa trenera Partizana, svaka dalja reč je suvišna. Pojedinačne kritike ostaju naravno za sopstvena četiri zida, jer svaka i svačija individualna greška u 166. derbiju mora dobro da se izanalizira, kako bi se izvukle pouke za ubuduće i okrenulo što pre nadolazećim takmičarskim obavezama.

Na derbi mora da se stavi tačka koliko danas, kad se završi analiza i obave neophodni razgovori. Ova sedmica nudi dva nova prvenstvena izazova – lučanska Mladost dolazi u četvrtak u Humsku, a u nedelju naš tim gostuje u Spartaku u Subotici. U svakom od ova duela se deli isto toliko prvenstvenih bodova kao juče u derbiju – 3 za pobedu i samo 1 za remi.

Odigrana su 24 prvenstvena kola. Do početka plej ofa treba da se odigra još 6 prvenstvenih kola – 4 do reprezentativne pauze i 2 nakon pauze. Partizan je i posle jučerašnjeg poraza u derbiju lider na prvenstvenoj tabeli, a trenutnih „+2“ koje sada imamo nad večitim rivalom je bodovna prednost koja i dalje mnogo znači. Partizan je i dalje taj koji se samostalno pita za sve. Mora se naravno ići od utakmice do utakmice, ne sme se gledati previše unapred, ali želimo da istaknemo da je, zbog važećih propozicija o takmičenju, od izuzetne važnosti završiti na 1. mestu pre početka plej ofa. Elem, ukoliko crno-beli i nakon 30. kola (pred plej of) budu na 1. mestu, a to nakon jučerašnjeg poraza u derbiju (čime imaju lošiji međusobni skor od večitog rivala) mogu biti samo ukoliko posle 30 kola osvoje više prvenstvenih bodova od Crvene zvezde, onda će imati dve značajne prednosti pred plej of:

• Biće domaćini večitog derbija u prvom kolu plej ofa (31. kolo)
• Biće šampioni i ukoliko na kraju prvenstva, posle 37 kola, budu bodovno poravnati sa večitim rivalom

Da pojasnimo ovo drugo još jednom, da naši navijači nemaju nikakvih dilema: Po propozicijama takmičenja, pri bodovnom poravnanju na kraju prvenstva, u prednosti je onaj ko je pred plej of bio na 1. mestu. Dakle ne gleda se međusobni skor u tri međusobne utakmice (niti „solo“ rezultat derbija u plej ofu), već ovo što smo opisali.

Nakon ovih pojašnjenja, moralo bi za navijače biti makar za „jotu“ lakše zaboraviti 166. derbi i okrenuti se ka utakmicama koje su uskoro pred svima nama.

Vlada Ćujić

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE