2.0.1

Први послератни фудбалски шампионат ближио се крају, а Партизан је био надомак прве шампионске титуле. Та прва сезона остала је упамћена по високој победи нашег клуба од 10:1 на гостовању у Нишу 8. јуна 1947. године и једном несвакидашњем рекорду.

У Нишу је за утакмицу Партизан – 14. октобар владало велико интересовање. Улазнице су биле продате већ неколико дана раније. Нишки фискултурници очекивали су много од ове утакмице. Сви су знали да ће 14. октобар изгубити, али ипак не са овако великим резултатом…“ – истиче „Наш спорт“ од 9. јуна 1947. год. на страни бр. 7.

Већ у 5. минуту игре, домаћи тим долази у вођство од 1:0, преко свог вође навале Петровића. После ове брзе предности, очекивала се неизвесна борба и бар повољнији резултат за екипу 14. октобра. Међутим, Нишлије су биле равноправан противник првих двадесетак минута, а онда су почели да губе снагу и посустају. Головима Бобека у 21. и 28. минуту, Партизан преокреће резултат у своју корист. Ефектним ударцима из даљине Бобек постиже још два гола у 30. и 38. минуту, тако да се резултатом од 4:1 за наш тим отишло на одмор.

У другом делу играчи Партизана преузели су потпуну игру у своје руке. Сваки њихов продор обећавао је гол. Техником игре, прецизним додавањима и пуцањем на гол далеко су стајали изнад домаћих играча…“ – наводи „Политика“ у свом извештају од 9. јуна 1947. на страни бр. 8.

2.0.1

Заиста, наставак игре протекао је у апсолутној надмоћности наше екипе, док су редови Нишлија били потпуно разбијени. Поново на сцену ступа Стјепан Бобек са својим мајсторијама и ређа низ голова у 50, 66. и 70. минуту. Само минут касније, у листу стрелаца уписао се и Симоновски, тако да је резултат гласио 8:1 за Партизан. Популарни Штеф наставља своју серију, иначе „црну“ за домаћина. У 80. минуту повисио је убедљиву предност, да би након 5 минута постигао свој девети, а десети гол за Партизан, тако да је поставио коначан резултат утакмице – 10:1.

Може се слободно рећи да је 14. октобар играо без голмана. За све примљене голове крив је голман Савић… – констатује „Наш спорт“ у свом извештају.

Поред Бобека који је бриљирао, у нашем тиму истакли су се Брозовић и Атанацковић, док су код Нишлија једине светле тачке били леви бек Поповић и центарфор Петровић. Игра је протекла у фер и коректној атмосфери пред 8.000 гледалаца, а судија Мони Kарио из Скопља није имао никаквих потешкоћа.

Партизан је наступио у следећем саставу: Шоштарић – Брозовић, Попеску – Палфи, Јовановић, Атанацковић – Симоновски, Михајловић, Бобек, Радуновић, Шереш.

Новински извештаји са ове утакмице били су врло кратки, тако да је права штета што је изостао детаљан опис постигнутих голова. Али, остаје забележено то да је легендарни ас нашег клуба и југословенског фудбала Стјепан Бобек остварио рекорд, постигавши 9 голова на једној првенственој утакмици. Тај рекорд још нико није успео да обори.

 

Аутор: Саша Р. Петровић

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ