ФК Партизан је угостио новинарске екипе које су желеле да се ближе упознају са радом медицинске службе клуба током обавезних медицинских прегледа на старту припремне сезоне.

У Институту за медицинску физиологију, шеф медицинског тима ФК Партизан, г. Сеад Малићевић и професорски кадар Института су представницима медија били доступни за разговор. Господин Малићевић је детаљно описао прегледе које пролазе првотимци Партизана, са посебним освртом на случај данског репрезентативца Кристијана Ериксена и последице које оставља Kовид-19.

,,Прва два дана су, традиционално, дата нама у руке. Та два дана по окупљању екипе су медицински дани. Радимо јако озбиљне прегледе, много озбиљније него што и Закон о спорту предвиђа. Ми ћемо данас у лабораторији, која је вероватно најбоља лабораторија за медицину спорта у земљи, урадити максимални тест оптерећења, да утврдимо како срце ради током великих, максималних напора. Друга значајна ствар, што је више него што пише у Закону о спорту, је ултразвук срца. Хоћемо да се уверимо да срчани мишић ниједног од наших спортиста није претрпео никакву органску промену током бављења спортом’’, истакао је.
Др. Малићевић се осврнуо и на немили догађај са Европског првенства, када је Кристијан Ериксен доживео застој срчаног мишића.

,,Кристијан Ериксен је умро на терену, то треба да се каже. Данас је жив искључиво захваљујући присебности и стручности људи који су му пружили помоћ. Од његове спортске каријере више нема ништа, али желим да подвучем две ствари: прво, захваљујући оваквим прегледима какве обављамо данас и два пута годишње, предупређујемо појаву таквих ситуација. Међутим, треба да се каже да постоје ситуације које се на овим прегледима не могу видети. Друга ствар је да је медицински тим ФК Партизан и опремљен и обучен да реагује у тим ситуацијама, али се сви надамо да до таквих ситуација никад неће доћи.

Пре саме интервенције медицинске службе репрезентације Данске, захваљујући којој је Кристијан Ериксен данас жив, видели смо брзу реакција капитена Симона Кјера који је указао прву помоћ. Поставља се питање, да ли би и играчи Супер лиге Србије требало да прођу обуку прве помоћи?

,,Кад год је била ситуација оваквог типа на терену, увек сам видео да је макар један од саиграча био довољно обучен и довољно храбар да поступи у тим ситуацијама. Често је тих првих неколико секунди најзначајније. Ми имамо идеју, али је питање колико је изводљиво да прођемо сви обуку из кадио-пулмоналне реанимације, односно спољашње масаже срца и коришћења дефибрилатора. То је машина која конвертује рад срца у нормалан рад. Када дође до фибрилација, када срце почне са потпуно неправилним начином рада, испоруком тог једног електричног шока, поново долази до успостављања нормалног рада срца. Ми те уређаје имамо и на стадиону и у спортском центру, они стоје на зиду и доступни су свакоме. Трећа машина иде са играчима на утакмице и на тренинге. Идеја је да се том машином, и уопште процедуром, не бави само дежурни лекар, већ да то могу да раде физиотерапеути и остатак медицинског тима, али и немедицинско особље, играчи, сви који буду расположени и заинтересовани. Имамо идеју да се та обука спроведе ове године’’, додао је.

Медицински прегледи се посебно баве и корона вирусом, односно последицама које ова болест оставља на људско тело.

,,Ми не знамо много тога о ковиду, због тога смо толико опрезни. Овај ултразвучни преглед срца, између осталог, има за циљ то. Биохемијским анализама које смо данас урадили покушавамо да откријемо и најфиније промене у срчаном мишићу. Анализе треба да покажу да ли је дошло до тромбозе малих крвних судова у срцу и да ли је дошло до промена у срчаном мишићу, управо зато што се плашимо да је ковид можда код некога прошао асимптоматски, али са застрашујућим последицама’’.

Биљана Обрадовић

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ