Играчи Партизана (бели) и Црвене звезде (тамни дресови) на првој међусобној утакмици: Шоштарић, Брозовић, Чолић, Крнић, Атанацковић, Симоновски, Рупник, Кашанин, Атанацковић, Бобек, Језеркић, Митић, Томашевић (стоје), Дреновац, Петровић, Ђурђевић, Ђајић, Палфи, Станковић, Михаиловић, Ћирић и Ловрић.

„На стадиону „20. Октобар” одиграна је прошле недеље давно очекивана утакмица између „Партизана” и „Црвене Звезде”, почео је извештај београдски спортски недељник „Фискултура” 25. априла 1946. Као што се види из наведене реченице, већ од првог сусрета, иако је био пријатељски, двобоји та два клуба се ишчекују с посебним занимањем.

Први вечити дерби је одигран на игралишту угашеног БСК, на коме је 1949. саграђен армијски стадион, чији је данас власник Партизан. И као да је и време одигравања предодредило његову судбину да увек буде празничан, изузетан… Одигран је 21. априла 1946. на – православни Васкрс.

Тада је победио Партизан са 2:0. У истом листу голови су овако описани:

„У 32 минуту првог полувремена Рупник се је изненада створио пред противничким голом, и из непосредне близине, косо по земљи, постигао први гол. У 14 минути другог полувремена, лепа комбинација Матекало – Рупник – Михајловић завршила се у Ловрићевој мрежи”.

Али, та утакмица није доказала ко је стварно бољи. Као што ниједна касније није дала коначан одговор на то питање, јер, без обзира на исход, навијачи увек верују да је њихов тим у свему изнад супарничког.

И. Ц.

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ