Prvo se žrebaju ekipe iz tzv.“Champions path”, odnosno staze nacionalnih šampiona. Taj ogranak kvalifikacija je potpuno odvojen od našeg ogranka i ne zanima nas preterano, pa brzo prelazimo na drugi ogranak…

Negde oko 14.15 časova započeće žrebanje u okviru takozvane “Main path”, odnosno glavne staze. Ovaj ogranak kvalifikacija je taj koji nas interesuje. Još u petak kasno uveče je UEFA, iznenađujuće rano, obelodanila čuvene podgrupe pred glavni žreb, a gore na grafici smo označili pozicije ekipa koje su kao nepovlašćene u našoj podgrupi.

Postoje ukupno četiri podgrupe, pri čemu prve tri podgrupe imaju po 8 učesnika (klubova ili parova), dok Partizanova (četvrta) podgrupa ima 10 učesnika.

Svaki klub, odnosno par klubova, ima svoju numeraciju. U prve tri podgrupe su numeracije nosilaca od 1 do 4, a one od nepovlašćenih od 5 do 8, dok su u Partizanovoj podgrupi numeracije nosilaca od 1 do 5, a one od nepovlašćenih od 6 do 10.

Prvo se žrebaju (i to odjednom!) prve tri podgrupe sa po 8 učesnika, Izvlačiće se brojevi, uparivaće se oni od 1 do 4 (nosioci) sa brojevima od 5 do 8 (nepovlašćeni), ali to crno-bele i njihove navijače u tom trenutku ne interesuje, jer se mi tu ne nalazimo.

Tek nakon toga će doći do žrebanja četvrte podgrupe, one Partizanove. Nama je, kao jednom od nosilaca, dodeljen broj “2”, a naš potencijalni rival u plej ofu biće neko ko ima numeraciju od 6 do 10.Dakle jednostavno gledamo sa kim će biti uparen naš broj “2”. Skrećemo pažnju da ukoliko “2” bude uparen sa brojem “6”onda bismo, u slučaju da eliminišemo ruski Soči u 3. kolu kvalifikacija, u plej ofu igrali sa GUBITNIKOMiz para koji ima tu numeraciju “6” (Rapid Beč – Anortozis Famagusta). Reč je o paru 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, čiji pobednik ide u tamošnji plej of, dok će u našem plej ofu nastupiti poraženi iz tog para. Kod svih ostalih numeracija (7-10) reč je o parovima 3. kola kvalifikacija za Ligu konferencija i naravno da će u plej ofu tog takmičenja, kao i u našem slučaju, nastupiti POBEDNICI iz tih duela.

• Nema sumnje da bi broj “10” (Molde – Trabzonspor) bio najteži žreb za Partizan, bez obzira ko u tom paru bude uspešniji.
• Samo malo lakši žreb bi bio broj “9”, a u tom paru je turski Sivas prilično velik favorit protiv gruzijske ekipe Dinamo Batumi.
• Budemo li upareni sa brojevima 8, 7 ili 6 (ponavljamo, kod broja “6” bismo igrali sa poraženom ekipom iz tog para) – mogli bismo reći da je Partizan po prvi put ove sezone solidno prošao na žrebu.

Neposredno nakon završetka današnjeg žreba, ishod istog će se momentalno arhivirati, a puna pažnja svih u crno-belom taboru biće istog trenutka ponovo usmerena na mečeve 3. kola kvalifikacija koje igramo protiv ruskog Sočija (5. avgusta u Sočiju, a 12. avgusta u Beogradu). Naš rival u 3. kolu je ekipa koja je veoma jako prvenstvo Rusije prošle sezone završila na visokom 5. mestu, ispred takvih klubova i timova kao što su moskovski CSKA i Dinamo, odnosno jedan Krasnodar. To dovoljno govori o ozbiljnosti zadatka koji je pred Partizanom. Eliminišu li crno-beli u 3. kolu kvalifikacija ovu rusku ekipu, u mečevima plej ofa (19. i 26. avgusta) sasvim sigurno neće imati ni za jotu težeg rivala, bez obzira koga danas potencijalno izvuku na žrebu u Nionu.

Vlada Ćujić

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE